ההיסטוריה של הקקאו
ברוכים הבאים להיסטוריה העשירה והארומטית של הקקאו. בתרבות העתיקה של בני המאיה ייחסו לפולי הקקאו קדושה וראו בו משקה אלוהי ומאכל קדוש מתת האלים, ועד לאירופה של המאה ה-16, שם הם הפכו לשוקולד עליו אנחנו מתענגים כיום.
ההיסטוריה של הקקאו היא סיפור של גילוי, אומנות ותשוקה, אודות תרמיל צנוע שהפך לפינוק האהוב ביותר בעולם. סיפור שממשיך להתפתח גם היום.
הקקאו – המשקה הקדוש של האלים
שורשי הקקאו מתחילים לפני יותר מ-3000 שנים בתרבויות העתיקות של אמריקה, שגידלו את עץ הקקאו. עץ קטן וירוק עד ששמו Theobroma cacao, פירוש השם – "מזון האלים".
עבור תרבויות אלה, הקקאו היה טקס לא ממתק. המאיה שתו אותו כמשקה מר וקצף מעורבב עם תבלינים ופלפלים חריפים בטקסים שונים והאצטקים השתמשו בפולי הקקאו כמטבע עובר לסוחר.
המסע מאמריקה לאירופה
חוקרים ספרדיים ששבו מן העולם החדש, הביאו אתם את הקקאו לאירופה בתחילת המאה ה-16. המשקה האקזוטי והמריר כבש את לבבות דרי חצרות המלוכה הספרדית ועד מהרה התפשט ברחבי היבשת. כדי למתן את מרירותו הטבעית, הוסף סוכר ובהמשך השמנת כדי להעשיר את טעמו ולהפוך אותו למשיי.
במאה ה-17 הפכו בפריז ובלונדון "בתי שוקולד" למקומות מפגש אופנתיים. וכך הפך הקקאו מטקס קדוש לתענוג. השינוי ששיקף הן את התפתחות הסחר העולמי, והן את ההתפשטות הקולוניאלית ועליית האמנות היפה.
מתרמיל לפול – הקציר
סיפורו של השוקולד המודרני מתחיל בחגורה הטרופית אזור המאופיין באקלים חם ובגשמים רבים. כאן, עצי הקקאו משגשגים בחסות צל לח.
בעת קציר הפולים ,חותכים תרמילים בשלים מהגבעולים בעזרת מצ'טות, פותחים אותם ומרוקנים מתוכם עיסה לבנה ודביקה המכילה את פולי הקקאו. לאחר מכן מותססים פולי הקקאו במשך מספר ימים לצורך פיתוח הטעמים המורכבים.
קלייה, טחינה וזיקוק
לאחר הייבוש, צולים את הפולים כדי להעמיק את צבעם ולשחרר את הארומה הייחודית שלהם. מסירים את הקליפות הקלויות ואז מתגלים שברים זעירים עשירים בחמאת קקאו ובטעם.
השברים הללו עוברים טחינה עד למצב משחתי כהה וסמיך המשמש כבסיס לכל שוקולד. בתהליך ארוך וזהיר, מחליקים ומאזנים שוקולטיירים את התערובת, ויוצרים את המרקם הקטיפתי המוכר והאהוב שנמס על הלשון. תערובת של עיסת קקאו, חמאת קקאו, סוכר ולפעמים חלב עוברת בישול זהיר – חימום וקירור מבוקרים – כדי להבטיח גימור מבריק וקלייה מושלמת.
התחייה המודרנית של הקקאו
כיום, קקאו נמצא בלב ההתחדשות העולמית. שוקולטיירים משתמשים גם בטכניקות עתיקות, מקפידים להזמין ולקבל את הפולים איתם הם עובדים – ישירות מחוות קטנות ייעודיות וחוגגים את סיפורם של פולי הקקאו על שלל התנאים הסביבתיים המשפיעים על גידולם כמו אקלים, קרקע, טופוגרפיה ועוד.
קיימות, סחר הוגן ובית גידול אמין, הפכו למרכזיים בסיפור ההיסטוריה של הקקאו, ומבטיחים כבוד לעברו העתיק ולחקלאים הממשיכים בטיפוחו.
סיכום
מטקסים קדושים ועד חטיפי שוקולד אומנותיים, כל שלב, החל מקטיף ידני ותסיסה ועד קלייה ועידון מוקדש ומעוצב גם למורשת ולא רק לטעם.
בפעם הבאה שאתם נוגסים בקוביית שוקולד שנמסה על לשונכם, אתם טועמים וחוגגים 3,000 שנות היסטוריה.